Wereldwijd hebben 4 op de 10 volwassenen overgewicht en 13% obesitas. Vanwege de hele rits aan gezondheidsproblemen die overgewicht met zich meebrengt, wordt er gesproken over een chronische pandemie, eentje die al langer speelt dan COVID-19.
Nu met de huidige pandemie, lopen mensen met overgewicht ook extra risico op het Coronavirus en daarom wordt nu aan overgewicht extra aandacht gegeven. Overgewicht zorgt voor een ernstig ziekteverloop en een gezond leefpatroon verkleint dit risico.

De formule voor afvallen? Een gezonder eetpatroon + meer beweging = afvallen!… Maar is dat wel zo simpel?
Aan de ene kant werkt deze formule zeker, maar overgewicht is niet altijd het resultaat van een ongezonde leefstijl of ‘eigen schuld dikke bult’ het zit meestal toch wat ingewikkelder in elkaar.
Te zwaar zijn is zoveel meer dan alleen een gebrek aan beweging en gezonde voeding. Behandelingen die zich alleen maar op deze 2 richten, mislukken vaak. Daarom, moet er ook naar andere factoren gekeken worden.

Dit zijn een aantal factoren die jouw hormoonhuishouding en gewicht beïnvloeden:

  • Aanleg voor overgewicht is erfelijk. Bij je geboorte is je gewicht al voor een deel bepaald.
  • De eetcultuur waarin jij opgroeit. Veel eten staat symbool voor gezelligheid en gastvrijheid
  • Slaaptekort. Hongerhormonen in het bloed kunnen hierdoor stijgen.
  • Darmflora. Darmbacteriën bepalen deels hoeveel energie wij uit ons eten opnemen
  • Stress. Dit verhoogt de cortisol waarde in je bloed waardoor je meer kan gaan snacken
  • Medicijnen. Bepaalde medicatie kan leiden tot overgewicht of staan het afvallen in de weg
  • Te fanatiek diëten. Dit werkt soms averechts, doordat dit het hormoonhuishouden in de war schopt.
  • Bruinvet. De aanwezigheid van bruin vet speelt een belangrijke rol. (Bruin vet is gunstig vet dat calorieën juist verbrandt in plaats van opslaat)

De kern van dit verhaal is dat alleen de boodschap ‘verbeter je leefstijl, eet minder en beweeg meer’ niet altijd werkt in de wetenschap dat zo veel meer onderliggende factoren een rol spelen. Dan is er nog één factor, misschien wel de belangrijkste. Preventie. ‘voorkomen is beter dan genezen’ Daarom moet je meer gaan bewegen en minder ongezond eten.
Terugkomend op de vraag die we aan het begin van deze blog hebben gesteld ‘Als jij afvalt, waar gaan al die verdwenen kilo’s naartoe?’ Het goede antwoord? Je ademt het uit!

De calorieën die wij verbranden worden omgezet in koolstofdioxide en verlaten uiteindelijk bij iedere ademhaling jouw lichaam.

Bij West Sports maken wij gebruik van Bodysupport, hiervoor hebben wij meerdere Body Support coaches (Jeroen, Paquita & Karin) Neem direct contact op met je coach of maak een afspraak bij de receptie voor een intake.